2017/07/02

Aclariment sobre les llistes nacionalistes de la Savoia

A les eleccions estatals del 11 de juny de 2017 es van presentar 4 llistes regionalistes/nacionalistes a la Savoia. La regió arpitana va protagonitzar, en el passat, un fort moviment independentista encapçalat per la Ligue Savoisienne. L'any 2012 aquest moviment es va dissoldre i el seu promotor, Patrice Abeille, va morir.

Enguany es presentaven 4 llistes nominalment: Moviment Regió Savoia, Savoia Federal, 100 % Savoia i Les Veus de Savoia.  Mouvement Région Savoie és un veterà grup autonomista, integrat a la federació Regions i Pobles Solidaris. Va ser fundat l'any 1972 però no ha arrelat a la regió alpina. Enguany ha presentat un sol candidat que només ha estat votat per 218 persones. Entre l'autonomisme i el sobiranisme va néixer, el 2015, 100 % Savoie. La llista de Pierre Biguet i Lionel Falcy prova de consolidar un moviment moderat entre ex membres de la Ligue Savoisienne. El 7,84 % de Daniel Magnin a la circumscripció 5 de l'Alta Savoia donen un aprovat, amb nota, a aquesta proposta, que, a més va sumar 418 vots amb la candidatura de Falcy.

Finalment hi ha els independentistes integrats a Les Voix de Savoie. Aquest grup va ser invalidat per les autoritats franceses a les eleccions regionals de 2015. Va ser llavors quan van crear Savoie Fédérale. Enguany han presentat 5 llistes amb el primer nom i una amb el segon. Tenen un programa independentista, són el grup més actiu i van sumar 2.687 sufragis a les estatals de 2017. Representen la part de la Ligue Savoisienne que ha mantingut més fidelitat al programari fundacional.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada